Verschil tussen Website en een Progressive Web App (PWA)


Ondertussen zijn PWA’s al flink ingeburgerd, maar wat is en doet het nu precies. PWA staat voor Progressive Web App. Progressive Web Apps zijn geavanceerde websites die functioneren als een app. Ze zijn; super snel, responsive, progressief, online & offline te gebruiken, altijd up-to-date, veilig en beter te vinden in Google.

Verschil tussen Native Apps, Progressive Web App (PWA) en Responsive Website

Allereerst voordat we kunnen uitleggen wat een PWA is en waarom je deze zou moeten kiezen. Vertel ik hieronder even wat het verschil is tussen bovenstaande 3 opties.

Verschil tussen Native Apps, Progressive Web App (PWA) en Responsive Website

Allereerst voordat we kunnen uitleggen wat een PWA is en waarom je deze zou moeten kiezen. Vertel ik hieronder even wat het verschil is tussen bovenstaande 3 opties.

Native apps: Zijn applicaties die worden aangeboden via de App-store en hier gedownload kunnen worden voor op je telefoon. 

PWA’s: Zijn web applicaties die werken via de browser van je telefoon of tablet. 

Responsive websites: zijn websites geoptimaliseerd voor mobiele apparaten en tablets.

PWA werkt met een Service Worker

De reden dat een PWA vrijwel dezelfde mogelijkheden heeft als een gewone, ofwel native app is dat er gewerkt wordt met een service worker. Service workers zorgen er voor dat een PWA offline goed bruikbaar is, dat de PWA op de achtergrond gesynchroniseerd kan worden en dat je push notificaties kan ontvangen.Ook zorgt de service worker ervoor dat de content up-to-date blijft door op de achtergrond content te cachen. Hierdoor wordt de laadtijd verbeterd en is het zelfs mogelijk om offline de Progressive Web App te gebruiken. De service worker bepaalt of je de live versie van de website te zien krijgt of dat je de gecachte versie te zien krijgt indien je internetverbinding niet (voldoende) werkt.

Bij het ontwikkelen van een PWA hoef je geen rekening te houden met Android en iOS. Het is wel een nadeel dat iOS service workers nog niet worden ondersteund, waardoor de functionaliteiten een PWA op iOS niet volledig gebruikt kunnen worden. Vanaf iOS kun je een PWA uiteraard wel online bezoeken. Een van de voorwaarden voor PWA is dat je website op een https-domein draait.

Progressive Web App hoeft niet gedownload te worden

Een heel groot voordeel in tegenstelling tot een native app, een Progressive Web App hoeft niet gedownload te worden. Je maakt gebruik van een snelkoppeling vanuit je browser, die je dan toevoegt aan het startscherm van je telefoon. Via deze snelkoppeling kun je open je eenvoudig en supersnel de Progressive Web App. Bijkomend voordeel is dat je in tegenstelling tot een native app niks hoeft te downloaden, wat weer opslagruimte scheelt.

De laatste tijd zijn er al verschillende bedrijven aan de slag gegaan met Progressive Web Apps. Dit kun je zien wanneer je voor de tweede keer in twee weken tijd de website bezoek en je ‘add to Homescreen’ melding op je scherm krijgt. Wanneer je hierop klikt, wordt de Progressive Web App op je startscherm toegevoegd door middel van een snelkoppeling

Wil je dat de bezoeker bij het eerste bezoek al een snelkoppeling laat maken van de Progressive Web App? Dit kan opgelost worden door op de homepagina te vermelden dat er een PWA beschikbaar is en dat deze via het browser menu toegevoegd kan worden aan het startscherm.

PWA altijd up to date

Nooit meer handmatig updaten van je app. Native apps zul je altijd handmatig moet updaten, er zijn dus altijd gebruikers die een oudere versie van de applicatie draaien op hun apparaat. Of het kan zelfs zo zijn dat je de app helemaal niet meer kan gebruiken voordat je een update uitvoert. Dit is is niet het geval bij Progressive Web apps, het is namelijk niet nodig om een PWA te updaten. Dit komt door de eerder genoemde service worker, die de content update op de achtergrond en zorgt voor caching. De Progressive Web App blijft hierdoor altijd up-to-date.

Notificaties voor retentie

Het grote voordeel van native applicaties was het verzenden van notificaties, deze zijn nauwelijks beschikbaar op gewone websites. Voor veel bedrijven is dit toen de reden geweest om te kiezen voor het ontwikkelen van een native applicatie. Het informeren van klanten via notificaties zorgt natuurlijk voor flink wat retentie. Progressive Web Apps zorgen hierin voor een flinke verandering. Vanaf nu is het bij PWA’s namelijk wel mogelijk om push berichten / notificaties te verzenden. Voorbeelden zijn hiervan voor het versturen meldingen over een actie of aanprijzen van nieuwe producten of diensten.

Afhankelijk van je wensen en doelen kun je kiezen tussen een native app, Progressive Web App of responsive website. Maar de opmars van is al niet meer te stoppen.

Benieuwd of een PWA iets voor jouw bedrijf is? Bekijk dan het overzicht hieronder.

* Native apps moeten altijd voor android en apple worden ontwikkeld, dus voor 2 besturingssystemen

* PWA’s blijven ontwikkelen en groeien, op android is er op dit moment meer beschikbaar dan op op apple.

Meer weten over Progressive Web apps? Of wil je wat voorbeelden zien? 

Kom eens langs voor een gratis brainstormsessie.

Wij helpen je verder. 

Bekijk meer


Bekijk hieronder wie er aan dit project heeft gewerkt. En lees een blog van zijn hand om nog meer over deze persoon en zijn expertise te weten te komen.

a2hs_explain
a2hs_tap
a2hs_then